Atatürk’ün izinde İstanbul
“İstanbul’dan çıktığım günden bugüne kadar sekiz sene geçti… Hicran ve özlemle geçen dakikaların bile ne kadar uzun geldiği düşünülürse sekiz senelik hasretin, İstanbul’un sayın ahalisi için ruhuma ateşlediği iştiyakın(özlemin)büyüklüğü kolaylıkla takdir olunur.”
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, İstanbul’a duyduğu özlem boşuna değildi…
Boğazın güzelliği, Kız Kulesi, denizin mavisi; bu maviye düşen İstanbul silueti… Kimler aşık olmadı ki bu siluete.
Atatürk, pek çok dünya liderini de İstanbul’da ağırlamaktan onur duydu.
İşte İngiltere Kralı VIII. Edward, Romanya Kralı II.Carol, Yugoslavya kralı Alexandre, İran Şahı Rıza Pehlevi ve daha niceleri …
Her gün yoğun koşturmacalara tanıklık eden Beyoğlu, Galata Köprüsü; tepelerden bu köprüye bakan bir çok uygarlığa ait saraylar, anıtlar, camiler ve İstanbul’un kimliğiyle bütünleşmiş büyük bir tarih…
Tarih, gelecektir. İstanbul, O’nun için aynı zamanda geleceği de simgeliyordu.
Atatürk, ülkesini çağdaş uygarlık düzeyine ulaştırmak için, onca çabayla büyük devrimleri gerçekleştirdi. Bunların birçoğunun başlangıcına; İstanbul tanıklık etti. Örneğin Yazı devrimi 1928’de bu kentte başladı. Sonraki yıllarda, sık sık İstanbul’da okulları ziyaret ederek; Türk çocuklarının modern eğitimde ne ölçüde yol aldığını gördü; onlarla aynı sıralarda oturarak ders izledi.
Atatürk, sık sık İstanbul Boğazı’nda yatıyla geziler yapar; Florya’daki köşkünde denize girer ve halkıyla iç içe olmaktan mutlu olurdu. O, son günlerini de Boğaz’da, gelmesini çocuksu bir heyecan ve sabırsızlıkla beklediği “Savarona” isimli yatında geçirdi.
Ve Atatürk, 10 Kasım 1938’de Dolmabahçe Sarayı’nda yaşama veda etti. Ardında onu kaybetmenin derin kederi içinde hüzünlü bir kent ve kendisini her an özlemle anan bir Türkiye bıraktı.
Gelin bizler de 10 Kasım haftasında bir yandan dünyanın en büyük liderlerinden biri olan Ata’mızı anarken, yaşadığımız şehre onun gözlerinden bakmayı deneyelim…
Gönlümüzdeki Program : Şişli Atatürk Evi, Harbiye Askeri Müzesi, Akaretler Atatürk Evi Müzesi, Dolmabahçe Sarayı, Çiçek Pasajı, Rejans, Tepebaşı Bahçesi ve Pera Palas’ta gün bitimi…
Tur Ücreti:
Programa Dahil Olan Hizmetler :
- Rehberlik hizmeti
- 15 kişi ve üzeri kulaklık
- Tüm bağışlar
Programdan hariç olan hizmetler :
- Öğle yemeği
- Çay ve kahve molalarında alınan içecekler
- Dolmabahçe Sarayı Giriş Ücreti
- Harbiye Askeri Müze Giriş Ücreti