1. gün : Roma ve Bizans Arkeolojisi
Programımızın bu ilk gününde Sarayburnu ve çevresinde Roma’dan günümüze kalan arkeolojik kalıntıları, Septimus Severius dönemi İstanbul surlarını tanımaya çalışacağız. Gotlar sütunu, Gülhane Parkı ve Arkeoloji Müzesi’ni gezeceğiz. İstanbul Arkeoloji Müzeleri üç ana birimden oluşan bir müzeler kompleksidir. Arkeoloji Müzesi, Eski Şark Eserleri Müzesi ve Çinili Köşk Müzesi. Türkiye’nin ilk müzesi olan İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nin koleksiyonlarında imparatorluk topraklarından getirilen, çeşitli kültürlere ait bir milyona yakın eser bulunmaktadır. Müzenin kurucusu ressam Osman Hamdi Bey’in dünyaca ünlü “İskender Lahdi” olmak üzere kazandırdığı yüzlerce eseri ve Çini Müzesi ile görülmeye değer bir miras sunmaktadır. Öğle yemeği sonrasında; Bizans’tan günümüze gelebilen sarnıç örnekleri ve Konstantin Forumu ile günümüzü tamamlıyoruz.
2. gün : Topkapı Sarayı ve Dehlizler
Günümüze antik çağ akropolünün içinde yer alan; Fatih’in yaptırdığı ve yönetim ve hanedanın yaşam adabının gelişimine göre benzersiz bir devşirme okulu ile hanedan ikametgahına dönüşen klasik Osmanlı sarayı, bu prensipler doğrultusunda gelişen karakteristik mimarisi ve özgün saray koleksiyonları ile dünyanın en değerli hazinelerinden biri olarak öncelikle öğrenilmeye değer bir milli ikon “Topkapı Sarayı” ile başlıyoruz. Öğle yemeğinin ardından; Ayasofya’nın arkeolojik kalıntıları; Hippodrom,Sfendona, Küçük Ayasofya Camii, Boukaleon Saray kalıntıları ve Büyük Saray Mozaikleri Müzesi ile günümüzü tamamlıyoruz.
3.gün : Fatih – Edirnekapı – Kariye -Balat
Günümüze Fatih’te bulunan ve Ayasofya öncesi İstanbul’un en büyük kiliselerinden Aziz Polyektus Kilisesi kalıntıları ile başlıyoruz. Buradan Kıztaşı; Bozdoğan Kemeri (Valens Su Kemeri) görülerek, Zeyrek Camii (Pantakrato Kilisesi) gezisi ile devam ediyoruz. Öğle yemeğinin ardından surlar etrafında araçla gezimiz sonrası; Yedikule Altın Kapı (Porte Aurea) ve Edirnekapı’dan Balat’a Mimar Sinan’ın eseri Mihrimah Camii, Kariye Camii, Tekfur Sarayı ve Anemas Zindanları’nı izleyerek yürüyoruz. Turumuzu Balat’ta keyifli bir kahve molası ile sonlandırıyoruz.
4.gün : Boğaz Turu ,Ceneviz izleri ve Hanlar bölgesi
İstanbul’da mimari değişimi ve güzel sanatlardaki etkinlerini de tartışma fırsatı bulacağımız bir boğaz turu ile günümüze başlıyoruz. Öğle yemeğimizin ardından Galata – Karaköy bölgesinde farklı milletlere ait eserleri inleyeceğiz. Eski bir Ceneviz semti olan Galata’da Cenevizler’den kalan hapishane, meclis yapıları; Galata kulesi ve sokak aralarında Ceneviz surlarından kalıntıları keşfedeceğiz. İstanbul’un en ilginç Camiileri’nden YeraltI Camii ve ilk ezan sesinin duyulduğu Arap Camii keşfi sonrasında rotamızı Kapalıçarşı Hanlar bölgesine yönlendirip; Bizans’tan günümüze ulaşabilmiş Cevahir ve Sandal Bedesteni, Kösem Sultan’ın altınlarını sakladığı Büyük Valide Han ve dönem örnekleri ile programımızı sonlandıracağız.